Kalp ameliyatları günümüzde eskiye oranla daha güvenli bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Bu durumun en önemli nedeni ise teknolojinin her geçen gün daha da gelişmesi ve teknolojik imkânlarının hasta güvenliği adına daha çok kullanılabilmesidir. Ancak hasta güvenliği açısından meydana gelen tüm gelişmelere rağmen kalp ameliyatı hala bazı kişiler için özel riskler içermektedir. Bu riskler, her hasta için farklılık gösterse de temel olarak ameliyat sonrası sağ kalım ve yaşam kalitesini büyük ölçüde etkilerler.
Şeker hastalığı, diğer adı ile “Diyabetes Mellitus” kalp hastalarını sadece ameliyat sonrasında değil, öncesinde de ciddi şekilde etkiler. Bunun yanında şeker hastası olan bireylerin pek çoğu bu hastalığı yaşadıklarının farkında bile değildir. Yine bu hastalığın en önemli nedenleri arasında genetik, şişmanlık ve yaş faktörleri yer almaktadır. Ayrıca şeker hastası olan bireylerin %70’inde kalp hastalıkları da görülmektedir.
Şeker hastalarına uygulanan kalp ameliyatının riskleri nelerdir
Şeker hastalığı teşhisi konulan pek çok kişide aterosklerotik kalp hastalığı ve buna bağlı sessiz bir şekilde miyokard infarktüsü yani kalp krizi seyredebilmektedir. Bir başka deyişle bu hastalar kalp krizi geçirdiklerini dahi fark etmemektedir. Bunun en önemli nedeni ise şekerin sinir uçlarında hasar meydana getirmesi ve kriz ağrısının hissedilmemesidir.
Stent tıkanması
Şeker hastalığı, kalp damarlarını doğrudan etkileyen bir rahatsızlıktır. Bu nedenle şeker hastalığına bağlı olarak damar hastalıkları meydana gelebilmektedir. Şeker hastalarına böyle durumlarda koroner stentler uygulanabilir. Ancak bunun sonrasında yüksek oranda koroner stent tıkanması görülmektedir.
Böbrek yetmezliği
Şeker hastalığı böbrekleri de olumsuz etkilemektedir. Çünkü böbrekte damarsal yapılar oldukça fazladır. Kontrolsüz ve uzun süreli şeker hastalarına yapılan kalp ameliyatı, böbrek yetmezliği riskini ciddi oranda arttırmaktadır.
Enfeksiyon riski
Şeker hastalığı, yaraların iyileşme sürecini olumsuz yönde etkiler. Özellikle uzun süren cerrahi girişimlerden sonra ameliyat yarasının enfeksiyonu, şekerin kontrol edilememesi nedeniyle önemli bir risktir. Şeker hastalarının %60’ında enfeksiyon riski bulunmaktadır. Bu nedenle ameliyat öncesi süreçte kan şekerinin kontrol altına alınması gerekir. Eğer kan şekeri kontrol altına alınabilirse, ameliyat sonrası yara enfeksiyonun oluşma ihtimali o kadar azdır.
Kaynak: bublogcu.com